søndag den 21. april 2013

Køkkenhaven

Dejlig sol og en let brise, et tyndt skydække

I dag blev køkkenhaven prioriteret højst, blandt de mange ting, jeg hver weekend prøver at presse ind. På prioriteringslisten er også tømme skuret og køre på lossen, løbe en tur og måske få tid til også at sy lidt. Dagen er slet ikke omme, så hvem ved, hvad jeg når....

Det er skønt vejr, og i morges da jeg pakkede bilen, var himmelen klar og blå. Nu hvor jeg sidder i haven og hviler ud, er der et tyndt skydække, som trænger sig på - med lidt held, kommer den blå himmel måske igen.

Bagerummet i bilen blev læsset med en kæmpekrukke, fra altanen, med rabarber, en Superbest pose med endnu en rabarber, en zinkspand med løvstikke og én med purløg. Dertil de 3 bakker jordbærplanter, en kurv med frøposer, havehandsker, graveske mm. blåbærrene må blive hjemme, til jeg har gravet mig ind til en rest spagnum jeg har i skuret.

Timingen var god, for min 'landlady' Lene, dukkede op i nyttehaven bare 5 min. efter mig. Og så var det ellers i gang med hakke, spade og rive. Min 'udlejer' har et rigtig dejligt skur, med det hele, trillebør, vandslanger og så alle de almindelige redskaber, spader, river osv. Det kunne jeg godt have ønsket mig da jeg selv havde nyttehave i Enghaven. Nu vil jeg kunne liste op, på min cykel el. med Mio, og bare gå og nusse, uden at have større oppakning med. Og der er havestole og alt ting - virkelig dejligt.

Jeg fjernede ukrudt, og tænkte store tanker om hvordan haveplanen skulle være. Der bliver 3 faste bede, et lille krydderurtebed, med et par rabarber og et bærbed, hvor der skal være blåbær og hindbær - og skovjordbær til bunddække.

Rabarberne blev sat i jorden, med en bøn om at blive store og fine! Så kom løvstikken i, med endnu en bøn om storhed. Derefter purløg. Jeg såede en kort 'dobbelrække' med purløg og en med kinesisk purløg - som jeg er meget spændt på - og en lille række med morgenfruer til pynt. Nu mangler jeg så lidt oregano, timian, mynte og hvad jeg ellers falder over - måske citronmellisse. Planen er at plante tæt, så ukrudtet bare holder sig væk....

Bærbedet ligger bart ind til videre - men det er ok - for der er simpelthen utrolig tørt deroppe, perfekt til at fjerne ukrudt i - men rigtig skidt til plantning og såning. Jeg tænker allerede i vejrudsigter som en anden landmand...

Næste trin var jordbær-bedet - også kaldet striben. Det blev til 3 rækker med 6 i hver, og, synes jeg, god afstand mellem planterne som virkelig er flotte - et par stykker havde blomster på. Først en række Honeyeye, som er tidlig, derefter Polka, der er middeltidig, og så Korona som også er middeltidig og har lang sæson. Sidstnævnte, kunne jeg læse i min havebog, kan rage en del sygdomme til sig, så den står nok bedst lidt yderligt ud til den gennemgående sti i køkkenhaven.

Nu er der så en halv køkkenhave tilbage som skal ordnes, men det må vente lidt - jeg tog hjem for at få lidt mad. Næste gang jeg er der oppe en hel dag, vil jeg pakke en lækker madkurv at tage med. Men det kommer til at vente lidt, for i bededagsferien skal vi i sommerhus. Ind til da, må jeg passe mine jordbær godt med vand, så jeg regner med at gå nogle gode aftenture med Mio og lige vande igennem. Jeg må også tænke lidt i gødning, vil helst have noget økogødning - men måske lidt af lossens kompost kan bruges?

Anden halvdel af haven må jeg tænke lidt over, om der skal være 3 el. 4 små bede. Jeg hakkede lige det værste ukrudt væk, inden jeg gik, det er så tørt, at jeg bare kan rive det sammen næste gang jeg kigger forbi. Det bliver forhåbentlig snart, at det kan lade sig gøre.

Meanwhile...i den lille have ved rækkehuset, som jeg sidder og nyder netop nu, er der gang i bierne - det er nogle spøjse lodne nogle med meget lange spidse snabler. I dag er det kodriver og snepryd som blomstrer, og min lille lyserøde primula. Græsset bliver hver dag lidt grønnere/kønnere, og I går fik jeg endelig fjernet visne staudetoppe. Mangler stadig lidt, som jeg må tage mig af - men kroppen er lige nu mest til at slappe af og bare nyde solen. Måske gik jeg for hård til den og må skyde løbeturen til i morgen...

Den opmærksomme læser har nok bemærket manglen på fotos, men af en eller anden grund vil computeren ikke overføre, de snapshots jeg tog med mobilen. De må komme på senere, hvis den makker ret.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar