søndag den 22. maj 2011

Bededags'ferie' i haven

Denne lille ferie har været fyldt op med hårdt havearbejde - men resultatet er også blevet ganske pænt. Lige nu er jeg temmelig radbrækket - trænger til ferie ;-s
Det startede fredag med et lille smut til planteskolen i Lynge, for der måtte de jo have min udvalgte Austin rose 'Rose Claire' - men nej, den var der ikke og planteskolen derude er ikke ellers én, der siger mig noget. Så tilbage til den lokale, hvor de ikke havde fået den siden sidst. Nå, men det blev da til nogle køb trods alt :-) tre søde sibiriske valmuer i fuld blomst, en rosa og en hvid lavendel og en studenternellike samt de 2 store lavendler, som jeg har været på udkig efter til mit rosenbed.


Nå, men hjemvendt gik det fint med at finde pladser til valmuerne - jeg er helt forliebt i dem! Har tidligere købt frø, men aldrig fået sået dem. Og de ser fantastiske ud, klær lodden løvefod i mit hvidgule bed. Men den hvide lavendel var der alligevel ikke pladst til i det hvidgule hjørne, så jeg forsøgte mig lidt her og der, op kom tilsidst til den konklusion, at det ville være helt perfekt med 3 ens klassiske små lavendler til det lille bed. Så det måtte blive en bytter - havde heldigvis gemt bonnen.

Her står mine køb og venter på dommen, skal de plantes eller ej?

Resten af dagen gik dels med at bladre hele min samling 'Haven' igennem, for at hente inspiration til mit skovbundsbe, og finde en artikel om hvordan og hvornår man klipper sine buksbum. Dels med at nusse lidt rundt i haven...

Efterhånden som jeg kom igennem bunken (og den er stor), blev jeg mere og mere sikker på, at det med en rose, nok ikke skulle være. Så tilbage til plan A = rhododendron - så må den hund bare lære ikke at spise dem!!!

Her er jeg i fuld gang med at plante valmuer:

Her er et par sølle hosta i mellem mine hortensier, de skulle reddes fra Mio og er nu flyttet:

 

Bagerst i midten mellem rose og pæon har jeg sat denne dahlia - jeg er meget spændt på om den bliver til noget. Fandt noget gammel gødning i skabet, som jeg lagde oven på. Blev dog i tvivl, om det var lidt for meget.  Trille vil gerne angribe naboens katte og hopper derfor hele tiden ind og patruljerer. Så måske bliver den trampet ned, før den er kommet ordentligt op. Vil dog gøre mit til, at det ikke sker!!


Jeg er meget optaget af, hvordan løvet spiller sammen omkring min orange fine valmue. Ser pludselig hvor smuk løvefodden er til den klare orange farve. Det er helt utroligt, som løvefod klæder næsten alle farver og blomster - farverne her gør den desværre ikke helt ære:


På rundtur i haven, fik jeg spredt lidt erantisfrø her og der. Synes hvert år, det er mærkeligt, at der ikke var som meget som én eneste erantis i haven, da vi flyttede ind, nu er de heldigvis på indmarch:


Jeg fandt en lille selvsået sankthans urt bagest i 'skovbunden' - den skal stå her og blive stor, og klæde min glatbladet merian. Den har den fordel, at den virkelig er tørketålende, og så kan den åbenbart klare en del skygge også, siden den faktisk trives i skovbundens dyb. Jeg så to rigtig store og flotte nede i mosen i dag, på min tur med hundene.


Øv, bladlus på mine roser...

 Skal prøve at huske at få gravet noget gammelt spray frem, så de kan lære det...

Lørdag

Efter en sej kamp med kejserbusken, som jeg tyndede ud i med beskærersav og besærkergang, gik det lørdag: af sti, af sted til planteskolen for at bytte og se, om der skulle være rhododendron efter min smag. Det er det helt rigtige tidspunkt at købe dem på nu, hvor de er i blomst, og man har gemt en sæk spagnum til formålet...

Det skulle vise sig, at de havde et godt tilbud til mig 3 hybrider for 399,- af den lille slags på 1 m x 1m. Jeg faldt for 2 skønne farver, og drog af med dem, plus 3 små munstead lavendler og en purpursolhat, som skal stå i en krukke, for ikke at ende som Miomad.


 Rhododendron hybrid 'Gomer Waterer':Rhododendron hybrid 'Blutopia' - minder en del om den 'klassiske' fra Rørvig:


Gomer Waterer (spøjst navn) i knop:


Her er skovbundsbedet - 'skovbunden' efter beskæring af kejserbusken, og før plantning af rhodo'er:


Kill your darlings, er der en engelsk talemåde der siger. Mine darlings, kærmindesøster, fik en ordentlig omgang. Det var én af de første stauder, jeg købte, da vi flyttede ind, og den er gået fra én til 20 stk , eller flere vil jeg tro, over de sidste 7-8 år. Men efterhånden som jeg gik i  gang med at se på, hvor planterne skulle stå i forhold til hinanden, endte jeg med en større kærmindesøster-masakre. De havde, med deres søde blå blomster, faktisk overtaget det hele...

Eftersom rhodo'erne er ret små ca. 50-60 cm høje, har jeg sat dem ret langt fremme i bedet. Således at der er en bred 'hundesti' bagved, hvor hundene kan patruljere, besørge osv. Overvejer pt om jeg skal lægge flis ud, så den ikke mudrer til - og hundene slæber det ind. Der er lige en lille åbning mellem 2 af buksbom'kuglerne', hvor man kan gå igennem.

Her er den første mest udsprungne af de lyse rhodoer, blevet plantet i en spagnum/fyrrenåleblanding:

 

Efter den omgang var jeg færdig, og Tobias og jeg hyggede med pizza på terrassen.
Men der var alligevel en smule kræfter tilbage, og vejret var bare så godt. Så jeg fik også sat skik på 'det lille bed' her er studenternelliken:


...Og her det 'færdige' bed:


Søndag

Efter en dejlig lang formiddagstur i mosen, så var det bare at gå igang med at grave huller, skrotte kærmindesøstre og flytte småplanter, som skulle bevares, frem og tilbage. Jeg har valgt at beholde lidt kærmindesøster i baggrunden, bag buskene, da de i starten vil være højere end rhododendronbuskene. De selvsåede akelejer har den helt perfekte farve til at have mellem de blomstrende buske, så nogle af dem blev der flyttet lidt rundt på, så det passer. Så var der også høst anemoner, som jeg har rykket lidt rundt på. Jeg håber meget, de klarer flytningen. Jeg lod to stå, hvor de var, og flyttede 2 så de kommer til at være midt mellem buskene. Der er også en hel del judaspengespirer, og de vil også passe perfekt ind. Ligeledes allium, som jeg overvejer at sætte ind i mellem, en gang ved lejlighed.
Det var om at holde tungen lige i munden, mens jeg gravede. Tobias hjalp lidt til. Men det var svært at lave hullerne store nok. Jeg håber, det holder i længden.

Det færdige resultat ser sådan ud:


 Efter det var det bare om at rydde op, for der var store truende regnskyer på vej - helt perfekt når man har plantet og flyttet stauder i 3 dage!!
Jeg fik sat de 2 lavendler:

 

Og inden regnen kom hyggede jeg mig med at klippe i buksbom  - det er lige noget for mig, glæder mig til at dyrke det i stor stil. Har tænkt mig med tiden at lave en række af kugler rundt om rosenbedet...måske, hvis der bliver råd.

Nu begynder min buksbum, her, at ligne en kegle:


Jeg har noteret et hav af idéer i min notesbog, bla. skal der plantes en klassisk gul daglilje, lige der hvor fodbolden ligger:


 I min bladren i Haven, så jeg bla. en smuk krukke med en dejlig stor orange purpursolhat (Sundown) og den havde de på planteskolen! Den skal ikke spises af Mio og må plantes i løbet af ugen:Og så kom regnen, med lyn og torden og lårtykke stråler - kan det være mere perfekt timing?

2 kommentarer:

 1. Hej Isabelle,
  Hvis du synes det vil være sjovt med flere besøg og kommentarer/hilsner/"snak" på din blog, så skulle du melde dig til hos Danske Haveblogs http://haveblogs.blogspot.com/
  Din mulighed for at man kan tilmelde sig som "fast læser" kunne du med fordel sætte meget højt op på din blog i højre side.
  Jeg har lagt dig på min blogroll :o)
  Hilsen Berit

  SvarSlet
 2. Hej Berit
  Tak for tippet - men hvordan melder jeg mig til? Jeg kan ikke lige se, hvordan - det er ligesom der mangler ikonet med 'følg denne blog'...
  Hilsen Isabelle

  SvarSlet